Willem Elsschot, Het Dwaallicht. Een beeldroman door Dick Matena

Nadat hij boeken van o.a. Jan Wolkers, Gerard Reve, Charles Dickens en 'Kaas' van Willem Elsschot tot beeldverhaal heeft bewerkt, was nu Elsschots 'Het dwaallicht' aan de beurt.

Dick Matena (1943) woont in Turnhout en Amsterdam. In Turnhout heeft Matena twee studio's waar hij dag en nacht werkt. 

"Ik heb niet de hoop dat ik alle schrijvers die ik boeiend vind tijdens mijn leven kan bewerken, zodat er een heuse Matena bibliotheek komt. Ik vind dit al mooi genoeg."

Waarom Elsschot?  
Matena heeft passie voor Elsschot, hij is al 50 jaar zijn favoriete schrijver. Hij las Elsschot voor het eerst toen hij een jaar of 15 was. Moeilijk uit te leggen wat hem zo grijpt, het is de stijl, die je leest en herleest. Willem Elsschot is een boeiend persoon en Dick houdt van zowel zijn po√ęzie als proza. Zijn werk blijft hem ontroeren, na driehonderd keer lezen van een bepaald gedicht krijgt hij nog steeds een brok in zijn keel. Zijn favoriete gedicht is 'Bij het doodsbed van een kind'. 

Het dwaallicht
Met 'Het dwaallicht' heeft Willem Elsschot zijn unieke oeuvre afgerond. Deze novelle gaat over de hoofdpersoon Frans Laarmans die verslag doet van zijn tocht met drie Afghanen, op zoek naar een zekere Maria van Dam. Het wordt een hopeloze queeste in een labyrintisch stadsdeel, van adres naar adres.

 

Terug naar boven