Simon Carmiggelt over Willem Elsschot (cd)

 

1. Regine Clauwaert (en Koos Postema) in gesprek met Simon Carmiggelt, Zuid-Noord, BRT-televisie, 26 december 1982, 12.20 min. Collectie Canvas, Brussel.

2. Column van Simon Carmiggelt over Willem Elsschot, Aspecten, AVRO-radio, 17 december 1973, 10.29 min. Collectie Nederlands Audio Visueel Archief, Hilversum.

3. Herry Kuipers in gesprek met Simon Carmiggelt, Lezen voor de lijst, KRO-radio, 11 november 1985, 19.15 min.

In de uitzending werd slechts een deel van het interview uitgezonden. Herry Kuipers beschikt nog over de opname van het gehele gesprek; hij was zo vriendelijk dit materiaal voor deze cd ter beschikking te stellen.

Deze cd vormt een eenheid met Ontmoetingen met Willem Elsschot, dat door het W.E.G. in een speciale uitvoering werd uitgebracht.

 

In de op deze cd opgenomen stukken vertelt Simon Carmiggelt (1913-1987) 
onder meer over zijn kennismaking met Elsschots werk toen hij op 26-jarige leeftijd een exemplaar van "Een ontgoocheling" kocht op een Haagse boekenmarkt.

Mogelijk was hij zelfs jonger, want in de Ontmoetingennoemt hij als jaartal 1936. In mooie formuleringen verhaalt Carmiggelt over zijn eerste ontmoeting met Elsschot in Maart 1948, het jaar waarin Elsschot met het Borms-gedicht zijn literaire vrienden van zich vervreemdde. Elsschot draagt het gedicht uit zijn hoofd voor en, geheel onwetend van de heibel die het in Vlaanderen veroorzaakt heeft, raadt Carmiggelt hem aan het in Nederland te publiceren: 'Het is een mooi vers.'

Terug naar boven