Orlow Seunke, Kaas

(VHS), NPS/VRT (1999)

Laarmans, klerk bij de scheepstimmerwerven in het vooroorlogse Antwerpen, komt na het overlijden van zijn moeder in contact met de belangwekkende advocaat Van Schoonbeke. Deze bepleit voor hem een vertegenwoordigerschap in kaas voor België en het Groothertogdom Luxemburg. Laarmans gaat daar, na enig gesputter van zijn vrouw Fine, op in. Zijn broer, een arts, voorziet hem van een ziekteverklaring waardoor hij enige tijd van de scheepstimmerwerven kan wegblijven.

Minutieus gaat Laarmans aan het voorbereiden, maar na enige tijd ontdekt hij dat hij niet de gedroomde verkoper is. Hij zet een netwerk van directe vertegenwoordigers op en vraagt pr-adviseur Boormans om raad. De kaas blijft echter liggen. Zijn frustratie groeit en langzamerhand raakt Laarmans overspannen. Hij doekt de boel op, rekent de onverkochte kaas af en gaat opgelucht terug naar zijn kantoor, 'sadder but wiser'.

Orlow Seunke heeft het boek, dat vooral geroemd wordt om zijn mateloze herkenningsfactor, met respect verfilmd. Met visuele middelen en een krachtige eigen stijl heeft hij de binnenwereld van Laarmans vormgegeven.

Scenario en regie: Orlow Seunke - Camera: Tom Erisman - Art-director: Hubert Puille - Geluid: Marcel de Hoogd - Muziek: Maarten Koopman - Eindredactie: Marina Blok - Chef drama: Wim Odé - Productie: NPS/VRT 1999

Met o.a. Josse de Pauw, Frieda Pittoors, Bert André, Jaak van Assche, Viviane de Muynck, Dirk Roofthooft e.a.

 

 

"Zoals Elsschot schrijft, zo wil ik filmen. Elke punt, elke komma moesten van hem op de juiste plek staan. Zijn woorden werken op je lachspieren, je kan meeleven met zijn karakters, maar tegelijk geeft hij inzicht in mensen of in de wereld."

Orlow Seunke

Terug naar boven