Herman Verbeeck, Willem Elsschot, komedieschrijver

Herman Verbeeck (1938) begon zijn acteursopleiding aan de Studio van het Nationaal Toneel van België in 1960. Vervolgens studeerde hij van 1963 tot 1966 aan de Ecole de Mime Etienne Decroux in Parijs.
Als acteur werkte hij in België, o.a. bij KNS Antwerpen, KVS Brussel, Werkgemeenschap van de Beursschouwburg, Muntschouwburg, bij de Internationale Nieuwe Scene (Mistero Buffo) en De Verrukking (De Sapeurloot); in Nederland speelde hij bij de toneelgroepen Het Werkteater in Amsterdam, Globe in Eindhoven en De Appel in Den Haag.

Hij maakte eigen producties met Theater Herman Verbeeck: o.a. Geschiedenis van de soldaat van Ramuz/Stravinsky, Pierrot Lunaire en Ode to Napoleon van Schönberg en Het Bruiloftsfeest. Hij organiseerde de Antwerpse Teater Promenade.

Daarnaast was Herman Verbeeck docent beweging, mime en clownerie bij de Akademie voor Expressie te Utrecht (1970-1978) en bij de Arnhemse Toneelschool (1977-2001).
In 1989 bracht hij Kaas van Willem Elsschot als monoloog op het toneel, waarvan hij in de loop der jaren een vierhonderdtal voorstellingen speelde in Vlaanderen en Nederland.
Momenteel werkt hij aan een toneelversie van Elsschots ‘Een Ontgoocheling’.

Terug naar boven