- (0)3 666 78 70
- info@weg.be
- www.facebook.com/WillemElsschotGenootschap
Willem Elsschot. Mythes bij het leven
Jan van Hattem, Houtekiet (Antwerpen - Amsterdam, 2004) - ISBN 90-5240-757-6
Over Willem Elsschot doen veel verhalen de ronde, maar kloppen ze wel? Willem Elsschot, die met tegenzin inlichtingen over zichzelf verstrekte, nam journalisten en geïnteresseerden vaak en graag bij de neus. Toch werd alles voor waar geslikt.
Jan van Hattem dook drie jaar lang in de archieven en kwam tot onthutsende ontdekkingen. Hij onthult in Willem Elsschot. Mythes bij het leven onder meer wie de echte Charles Boorman was. Dankzij die vondst heeft de auteur ook een totaal nieuwe verklaring voor het feit dat Willem Elsschot bijna tien jaar lang 'zweeg'. En waarom schreef de apolitieke Elsschot het beruchte 'Borms'-gedicht, een huldeblijk voor een collaborateur? Jan van Hattem vond veel meer: Willem Elsschot was niet de ontdekker van Louis Paul Boon, zoals algemeen wordt aangenomen en hij werd niet wegens het 'Borms'-gedicht geweigerd als lid van de Koninklijke Vlaamse Academie. Sterker, de Fransonkundige scholier, de Vlaams-nationalist, de directeur van een reclamebureau, de reclamevernieuwer, de harde zakenman en de communist in of achter Willem Elsschot hebben nooit bestaan. Het waren allemaal camouflages die de mythe Elsschot in stand dienden te houden.
Jan van Hattem (1942) publiceerde onder meer Bibliografie Theun de Vries(i.s.m. Dick Zandbergen en Gaston Dolmans); Bibliografie Louis Paul Boon en Louis Paul Boon: zeven hoorspelen en een opera.