Naam & faam

Hans Hoekstra, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar (Amsterdam, 2001) - ISBN 90 388 3107 2

Wat vindt de namenverzamelaar nu zelf de mooiste exemplaren uit zijn namenverzameling? De uitgebreide tandartsverzameling natuurlijk, met tandarts Beck uit Ede, tandarts De Boorder uit Rotterdam, tandarts Vullinghs uit Echt, tandarts Stomp uit Warffum en tandarts Spoel uit Zevenbergen. Maar de namenverzamelaar is net zo trots op de directeur van de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond: Gert Koudijs, en op A.K.W. Damme die driemaal Nederlands kampioen dammen werd, en op zijn mezzo-sopranen Marie-Louise Gilles en Gail Gilmore. En laten we de heer Zitvast niet vergeten. Onlangs vierde Zitvast zijn veertigjarig jubileum bij ABN-Amro. 
Maar de namenverzamelaar wil altijd meer. Hij kan niet meer onbekommerd genieten van een prachtexemplaar als mondhygiënste Sophie Ruikes, als het gerucht gaat dat er óók een mondhygiëniste met de naam Annelies Happe moet zijn. Helaas blijft Happe onvindbaar. En wat is het toch jammer dat de Rotterdamse glashandel Van Diggele niet meer bestaat. Gelukkig zit in zijn namencollectie wel Sukkel Glas uit Hilversum: 'Sukkel Glas, de betere glashandel'. Daar kan de namenverzamelaar wel uren naar kijken!

Naam & Faam is gebaseerd op de beroemde rubriek 'Nomen est omen' in Het Parool en bevat achterin de GGG, de Geselecteerde Gouden Gids, een gids waarvoor uitsluitend firma's met toepasselijke namen werden geselecteerd: van Abattoir H.A. Worst tot Zwangerschapsbegeleidster Corrie van der Wolk.

Hans Hoekstra, mediaredacteur van Het Parool, is namenverzamelaar.

Terug naar boven